MYYRÄN PUUTARHABLOGI
Tämä blogi kertoo 28-vuotiaan naisen puutarhapyrkimyksistä, onnistumisista, katkerista väärinsattumuksista sekä kaikesta siltä väliltä. Innostukseen sisältyvät myös sisäkasvit.
Menossa ovat mukana aviopuoliso, yli-innokas koira sekä tarvittaessa (ja usein järjen äänenä) rakas äiskä.

Satunnaisesti päivityksiä tulee myös vuonna -29 rakennetun talon remonteista ja muista elämän käänteistä.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Jos mä ihan vähän vaan...

Jepjep...alkuperäinen suunnitelmahan oli laittaa itämään ainoastaan kurkun ja tomaatin siemenet, sillä tulevana kesänä olisi muutakin tekemistä, kuin vain kasveilla. Esimerkiksi rakentaa pergola ja mennä naimisiin.

Kuitenkin, käydessäni läpi siemenvarastoani, alkoi idätettävien pino kummallisesti kasvaa. "Mustaa salkoruusua, joo, sitä nyt ainakin, sehän on niin upean näköistä. Maurinmalvaa, sehän oli niin helppo kasvattaa. Isoniittyhumala on kamalan kiva maanpeitekasvi ja unikotkin niin suloisia karvakasoja..."
Ja tuhon tie oli alkanut. Annoin puutarhahanskan, se vei koko kasvihuoneen...

Tajusin onneksi lopettaa ajoissa ja itämässä on tällä hetkellä ainoastaan seitsemää lajiketta, 23 ruukussa (4x kurkku, 4x tomaatti, 3x maurinmalva, 4x salkoruusu, 2x kirjokierto, 4x isoniittyhumala ja 2x unikko).
Mitään takeitahan itämisestä ei ole, sillä ovat viime vuoden siemeniä, mutta uskoisin, että ainakin jotain saadaan aikaiseksi.


Istutustapojahan on juuri niin monta, kuin on tekijöitäkin. Itse kuitenkin uskon vankasti juuri ko. toimenpiteeseen tarkoitettuun kylvömultaan, maalaisjärkeen ja ylettömään määrään kärsivällisyyttä. Tulee tarpeeseen, jos olet mämmikoura, kuten minä.
Hyvänä nyrkkisääntönä olen pitänyt seuraavaa: Mitä pienempi siemen, sitä vähemmän peittoa. Eli käytännössä, alle puolen millin kokoisia unikon siemeniä ei välttämättä tarvitse peittää ollenkaan, kunhan painaa ne vähän syvemmälle multaan.
Kylvökset voi peittää kelmulla, jos haluaa. Kelmu auttaa pitämään kylvöset kosteana, joten kastelun tarve vähenee (laiskan puutarhurin ratkaisu). Itsekin olisin näin tehnyt, ellei kelmu olisi loppunut. Perhana.
Älä myöskään laita siemeniä itämään paahteiselle ikkunalle, sillä liian korkeassa lämpötilassa mitään ei tapahdu. Paras paikka on aurinkoinen (ei paahteinen) ja huoneenlämpoinen.

Asiasta tietämättömät varmaankin ihmettelevät, kuka hullu laittaa siemenet itämään jo nyt, maaliskuun alussa? Henkilö, joka omistaa kasvihuoneen. <3
Tänään pääsin ensimmäistä kertaa talven jälkeen pyhätössäni vierailemaan ja olihan siellä jo mukavan lämminkin auringon paistaessa. Kasvatusaltaassakin jo vihersi, yllätysyllätys, nokkonen. =D Kyseinen kasvihan menestyy ainoastaan ravinteikkaassa ja hyvässä maaperässä, joten kai tuokin täytyy ottaa kohteliaisuutena.

Versoja odottaen, Myyrä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti